Pericolul mortal din carnea la grătar. „Corpul pur și simplu nu are ce să facă”

Pericolul mortal din carnea la grătar. „Corpul pur și simplu nu are ce să facă
Publicat: 01/05/2018, 08:55

Grătarul este, fără îndoială, activitatea preferată a românilor de 1 Mai. Fie de poftă, fie pur și simplu „că așa se face de 1 Mai”, pentru cei mai mulți dintre români nu pot lipsi tradiționalii mititei la grătar în aceste zile.

Nutriționiștii recomandă însă să fim ponderați și să fim atenți la modul cum preparăm carnea pe grătar. Cel mai important aspect este să nu ardem carnea.

„Grătarul, adică frigerea cărnii sau a altor alimente este poate cea mai nesănătoasă metodă de preparare, la concurență cu prăjirea. În cazul prăjirii, putem însă controla mult mai bine temperatura și timpul de expunere”, a declarat, pentru agenția de presă MEDIAFAX, Cristian Mărgărit, consultant în nutriție.

Porivit acestuia, carnea astfel preparată poate dezvolta substanțe cancerigene.

„Când carnea atinge metalul încins, apar transformări chimice cu rezultate foarte toxice – substanțe dovedit cancerigene. Fumul, atât cel al sursei de căldură cât și rezultat din arderea grăsimii care se scurge, este și el extrem de periculos. Mai mult, nitritul cu care carnea poate fi aditivată devine mult mai nociv atunci când aceasta este pusă pe grătar, în special semipreparatele din carne tocată, cum sunt mititeii, hamburgerii, cârnații, etc”, explică nutriționistul.

Totodată, spune specialistul în nutriție, grătarul poate constitui o sursă foarte mare de carne consumată într-un timp foarte scurt, ceea ce este dăunător pentru organism.

„Un alt pericol al grătarului este acela că se poate ajunge foarte ușor la un exces de carne și proteină de origine animală. Corpul pur și simplu nu are ce să facă cu 500g de carne, deci va suferi încercând să elimine excesul”, explică Mărgărit.

Cum facem ca grătarul să fie mai puțin nociv?

„În primul rând, trebuie să pornim de la o carne curată, fără nitrit. Marinarea cărnii poate reduce sinteza compușilor toxici, deci este indicat să folosim un «baiț» bogat în antioxidanți (plante aromatice). Berea neagră se pare că ajută foarte mult. Alegem o plită (tablă, planșă) în loc de grătarul clasic. Astfel, carnea va fi expusă ceva mai uniform la căldură, deci reducem șansa să apară zone foarte arse și va fi mai ferită de fum. Cu cât e mai groasă plita, cu atât mai bine”, precizează nutriționistul.

Acesta mai spune că temperatura trebuie ținută cât se poate de jos și trebuie să fim atenți să nu ardem carnea.

Ca să eliminăm, cât se poate, din efectele nocive ale grătarului, nutriționistul ne recomandă combinația acestuia cu salate proaspete, asezonate cu lămâie, plante aromatice sau sosuri naturale din iaurt.

„Fibrele și antioxidanții vor neutraliza și vor împiedica asimilarea substanțelor toxice produse prin frigerea cărnii. Nu punem legumele pe grătar, ci încercăm să le mâncăm crude. La fel și cartofii, dacă vrem neaparat să-i mâncăm e mai bine să-i coacem, nu să-i prăjim. Apa este foarte importantă, mai ales dacă lângă grătar vine și un vin. La vin conteaza calitatea, nu cantitatea, deci atenție la ce alegeți”, recomandă Cristian Mărgărit.

Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri...
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Fostul milionar din fotbalul românesc a ajuns sărac lipit pământului la 72 de ani! A...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Afacerea cu care s-au îmbogățit doi români întorși după 7 ani din Italia. Sebastian și...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
Crima din Crângaşi, produsă din cauza unui Like dat pe Facebook. Victima încercase să îşi...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Un bărbat a atacat cu un cuțit mai mulți oameni, în plină stradă! Unde s-a...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Volkswagen dă startul precomenzilor lui Golf GTI. Cât costă acesta?
Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
Rămâi pe loc fără PERMIS. Legea nouă care intră în vigoare în România
Simona Halep a vorbit despre relația cu Patrick Mouratoglou: Am avut încredere
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Lavinia Pîrva, despre momentele dificile din mariajul cu Ștefan Bănică Jr.: ”A fost o perioadă...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
Valurile de căldură au cauzat 150.000 de morți pe an în lume, între 1990 și...
×